Monday, November 23, 2009

Koto ringist

Enne kui ma kirjutan ülejäänud muljed koolifestivalist, tuleks mul veidi seletada koto ringi kohta.

Koto on vana jaapani/hiina keelpill, millel on tavaliselt 13 keelt, kuid see number võib varieeruda. Seda mängivad traditsiooniliselt ainult naised, aga Kansai Gaidai koto rühmaga võivad kõik huvilised ühineda. Enne Jaapanisse tulekut polnud ma kunagi varem millegi muusikaga seotud asjaga tegelenud ja sellepärast ma otsustasingi just selle ringiga liituda. Natuke kallis oli, sest kõik, kes mängida tahavad, peavad ostma endale tsume - elevandiluust küüned (hind on ~6000 jeeni).


Kotot mängitakse põhiliselt ainult parema käega, vasakul käel pole tsume't vaja.


Esinemise ajal kantakse kimonot, aga kui just pole tegemist mõne erilise sündmusega, siis võib ka tavalistes riietes harjutada


...ning isegi sellist lahedat mütsi kanda.

Festivali ajal mängisime me kotot toolil istudes, aga harjutamise ajal oleme alati põlvedel istunud. See on suht väsitav. Aga ega festival ka parem polnud, sest kimono kandmine on palju hullem.



Kimono selga panek pole ka kerge, professionaalse abiga võtab see kuskil 20-30 minutit.


Midori-senpai, koto ringi juht kotot häälestamas.

Koto ring saab kokku kaks korda nädalas, esmaspäeval ja teisipäeval peale tunde (mistõttu ma enne kaheksat õhtul kunagi koju ei jõua). Enne harjutamist tuleb kotod tassida kolmanda korruse ruumist alla jaapani stiilis ruumi. Teisipäeviti tuleb enne seda ka põrandad ära pesta, sest siis ühineb meiega ka koto õpetaja, et meid juhendada. Kui teda pole, siis meie varem rühmaga liitunud kohalikud õpilased (senpai) aitavad meid. Siiani oleme selgeks saanud "Sakura Sakura", tuntud jaapani rahvuslaulu, ja hetkel harjutame juba veidi keerulisemat lugu.

Hetkel on meie rühmas seitse kohalikku õpilast ja umbes sama palju rahvusvahelisi õpilasi.


Pilt festivalilt; puudu on kaks vahetusõpilast...


...kes on sellel pildil olemas. :)

No comments:

Post a Comment